Vol. 69 No. 6 (2014):
Articles

Enhancement of chestnut stands wood production

Raffaello Giannini
Accademia Italiana di Scienze Forestali
Alberto Maltoni
Dipartimento di Gestione dei Sistemi Agrari, Alimentari e Forestali, Università degli Studi di Firenze. Via San Bonaventura, 13 - 50145 Firenze
Barbara Mariotti
Dipartimento di Gestione dei Sistemi Agrari, Alimentari e Forestali, Università degli Studi di Firenze. Via San Bonaventura, 13 - 50145 Firenze
Donatella Paffetti
Dipartimento di Scienze delle Produzioni Agroalimentari e dell’Ambiente, Università degli Studi di Firenze. Piazzale delle Cascine, 18 - 50144 Firenze
Andrea Tani
Dipartimento di Scienze delle Produzioni Agroalimentari e dell’Ambiente, Università degli Studi di Firenze. Piazzale delle Cascine, 18 - 50144 Firenze
Davide Travaglini
Dipartimento di Gestione dei Sistemi Agrari, Alimentari e Forestali, Università degli Studi di Firenze. Via San Bonaventura, 13 - 50145 Firenze

Published 2015-04-09

Keywords

  • chestnut,
  • coppice system,
  • wood production,
  • biomass

Abstract

In Italy chestnut stands evolution has been historically and strictly linked to both ecological and socioeconomic factors and the changes over the centuries have nowadays led to three main stands types: cultivated orchards, abandoned orchards and stands managed for wood production, mainly coppices. This last type is spread on 593,242 hectares and the importance of these forests consists of the high production potential in quantitative and qualitative terms and of the variety of timber assortments they can provide. Suitable silvicultural systems, based on diversified rotation length, can be adopted to improve wood production both from a quantitative and qualitative point of view.